SF. ILIE CHURCH SQUARE – COMPETITION / CRAIOVA / ROMANIA

parasite competition image 2

[ro] De obicei, prezenta limitei imprejurul spatiului care inconjoara bisericile ortodoxe este o caracteristica importanta a ceea ce inseamna spatiul de cult traditional. Limita acesta nu trebuie sa fie neaparat una puternica, sub forma unui gard de imprejmuire masiv sau incinta fortificata. De multe ori, ca în cazul micilor biserici aflate la marginea satului, acesta limita este doar sugerata, putand chiar in rare cazuri aproape sa dispara din punct de vedere fizic, dar tocmai de aceea, devenind mult mai importanta. Chiar in cazul bisericilor aflate intr-un tesut urban este prezenta o (de)limitare intre spatiul sacru ce inconjoara spatiul de cult si spatiul ne sacralizat al urbei. Limita tine de diferentierea unui teritoriu sacralizat fata de context. Astfel, modul prin care putem sa integram curtea actuala a Bisericii Sf. Ilie din Craiova in spatiul urban adiacent, sa  inlaturam gardul de incinta dar,  in acelasi timp sa-i pastram rolul în noua menajare, devine tema principala a proiectului .

Locurile pe care le propunem prin interventia noastra – gradinile, constituie interventii discrete, plasate pe marginile sitului, care mizeaza pe prezenta limitei si a elementului natural. Primul loc, aflat pe limita de sud, reconstitue prin materialitatea sa (lemnul), dar mai ales prin configuratie si prin detaliile pe care le propune, atmosfera vechii lipscanii. Ni-l inchipuim un loc al taifasului, al leneviei placute, unde poti sta cu prietenii privind strada mereu agitata a targului. Este locul povestilor de alta data.  La limita de vest propunem al doilea loc, cel al memoriei, al aducerilor aminte dar si al sperantei, un spatiu discret si personal unde te poti retrage chiar fiind in spatiul public. Limita nordica este locul în care tesutul vechii lipscanii este intrerupt brusc, probabil odata cu construirea vechii biserici. Ruptura tesutului, limita sa, devine aici evidenta. Astfel, aceasta poate deveni locul unor interventii mai puternice in propunerea nostra. Propunem un al treilea loc din care putem sa privim lumea dimprejur, configurat astfel incat sa poata prelua firesc diferenta de nivel existenta. Cel de-al patrulea loc mizeaza pe prezenta calcanului si a interventiilor ulterioare asupra acestuia. Tocmai aceasta incertitudine a spatiului construit care poate lasa locul unor transformari ulterioare credem noi ca constituie caracteristica principala. Mizam astfel pe timp, pe transformarile pe care le produce acesta prin trecerea sa, transformari ce pot anima locul respectiv.

Pentru finisarea micii piatete am ales si folosim piatra cubica bazaltica. Ea este acum prezenta pe sit imprejurul bisericii dar, un fapt care a dus la alegerea acesta a fost versatilitatea punerii sale in opera, prin care se pot rezolva detaliile unui sit de factura neomogena. In acelasi timp, montata pe un strat suport de nisip, aceasta suprafata este intr-o oarecare masura permeabila si permite circulatia apei. Corpurile de iluminat sunt inserate în dalajul de piatra cubica, fiind astfel propuse incat si accentueze locurile importante ale amenajarii si sa le anime pe timpul noptii. Celelalte surse de lumina, candelele – in cazul evenimentelor religioase sau, de ce nu, lumina telefoanelor mobile, vor completa dinamic si personal atmosfera locului dezvaluind activitatile.

 

parasite plan

 

parasite sectiuni

parasite sect det

 

parasite competition image 1

 

AUTHOR: Claudiu TOMA, Attila Wenczel
PROJECT TEAM: PARASITE STUDIO
LOCATION: Craiova, RO
CREDITS: first prize Sf. Ilie Church Square Competition